src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Родена на 18 септември 1909 г. в Ню Йорк. Считана за една от създателите на американския стил в танца във взаимодействие с класическата база на балета. Произхожда от богато семейство, свързано с Холивуд. Нейният баща Уйлям С. Де Мил е филмов продуцент. Племенница на друг известен филмов магнат и режисьор – Сесил Б. Де Мил. Нейният балетен учител е Фьодор Козлов, бивш солист от Болшой театър. След завършване на Калифорнийския университет се отправя към Европа да постигне тайните на балетното и танцово изкуство. В Лондон взема участие в музикални комедии и танцува в „Мари Рамбер танцова компания“. Там участва в епохалния балет на Антони Тюдор „Мрачни елегии“ 1937 г. по „Песни за мъртвите деца“ на Густав Малер.

Завръща се в САЩ и през 1942 дебютира като хореограф с „Трите девици и дяволът“ муз. Респиги – балетна бурлеска. Следващата година постига своя голям успех – балета „Родео“ муз. Аарон Копланд. Първото изпълнение е от „Руския балет на Монте Карло“. Този балет, заедно с другия неин знаменит балет „Легенда за реката Фол“ муз. Мортън Гулд я нареждат в челото на американската хореография и двата балета са считани за класика на ХХ-и век. „Родео“ е инспириран от веселите ковбойски случки, в главната женска роля танцува самата Агнес. „Легенда за реката Фол“ е остродраматичен балет. В основата на сюжета е истинската история на Лизи Борден, осъдена на смърт чрез обесване за убийството на своя баща и неговата нова съпруга. Балетът е бил създаден за голямата американска балерина от руски произход Нора Кей, притежаваща трагедиен заряд. Но премиерата е танцувала друга знаменита балерина – Алисия Алонсо. С тези свои произведения Агнес де Мил е част от новооткрития Американски балетен театър.

Успоредно с продължаваща дейност като хореограф на балети, Де Мил заема и лидерски позиции като хореограф на типично американския жанр – мюзикъла. Най известни нейни постижения в тази област на сцените на Бродуей са „Оклахома“ муз. Ричард Роджърс, „Карусел“, „Brigadoon“ и други. Тези спектакли се играят до днес със запазената оригинална хореография.

Преди няколко сезона балета „Легенда за реката Фол“ с успех беше представен от балета на Гранд опера в Париж.

Споменатите балети и танцови фрагменти от мюзикъли на Агнес Де Мил, се нареждат като национално направление, заедно с произведенията на Антони Тюдор,“Огненият стълб“, Еugene Lorring „Хлапето Били“, Джером Робинс „Fancy Free“, Джордж Баланчин „Убийството на 10 авеню“.

Агнес Де Мил е автор на книги посветени на танца.

Агнес Де Мил умира на 7 октомври1993 в родния си град Ню Йорк.

СТЕФАН ХРИСТОВ

Този материал е защитен от Закона за авторско право и неговото използване изцяло или частично е абсолютно забранено!

На снимките: горе Джилиан Мърфи – Лизи в „Легенда за реката Фол“ Американски балетен театър. Долу: Агнес Де Мил/ Агнес Де Мил в „Родео“/ сцена от „Оклахома“

>