src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Един от най великите хореографи от поколението на Джером Робинс, Ролан Пти, Морис Бежар, Кенет Макмилън.

Роден в Рустенбург, Южноафрикански съюз на 15 август 1927 година. Първоначалното си балетното образование постига в Кейптаун, тук прави и първите си хореографски опити. Продължава обучението си Лондон, в тогавашното Училище на Садлърс Уелс Балет. Отрано се отдава на съчинителство, предпочитано пред изпълнителска му кариера. Хореографира за Садлър Уелс Балет. след неговата трансформация като Кралския балет. Сред многобройните творби се открояват „Ананасната Пол“ муз. Съливан/Маккерас, 1951, „Дамата и шутът“ муз. Верди/Маккерас 1954, „Антигона“ муз. Теодоракис 1960. Като гост-хореораф поставя свои творби в Ню Йорк Сити Б. 1950; Балет Рамбер: Гранд опера, 1955. С „Ромео и Жулиета“ муз. Прокофиев в Театро алла Скала, Милано с Карла Фрачи, той е признат във висшата лига хореографи. През 1960 поставя „Принцът на пагодите“ муз. Бритън в Балет Щутгарт. Последва покана да оглави компанията като артдиректор от1961. Създава колектив от единомишленици като примата Марсия Хайде, Ричард Крейгън, Биргит Кайл, Егон Мадсен. В балетния свят се заговаря за „чудото Щутгартски балет“ и компанията се превръща в една от лидиращите в Европа и света. От 1968 до 1971 ръководи и Баварския балет в Мюнхен. И до днес тези две компании Щутгартския и Баварския-Мюнхен балет, изградени от неговото творчество са основните пазители на завещаното наследство от великия хореограф.

Джон Кранко е всепризнат класик на ХХ-и век със своите най известни творби. Това са балетите пресъздали сюжети от голямата литература и драматургия. „Онегин“ по Пушкин, с муз. Чайковски/Штолце 1965, „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир, муз. Скарлати/Штолце 1969, щутгартската версия на „Ромео и Жулиета“. Кранко поставя собствени версии на класическите „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. Осъществява и безсюжетни балети: „Инициали:Р.Б.М.Е.“ муз. Брамс, „Концерт за флейта и арфа“ муз. Моцарт. Произведенията на Кранко са наситени с богата и емоционална хореография, майсторско владеене на солови, дуетни и ансамблови танци. Сюжетите са разгърнати танцувално, без отежняване с пантомима, затова неговите балети не приличат на безмълвен театър, а хореографията му достига внушението на словото.

Кранко напуска този свят много рано. Умира на 26 юни 1973 г. в самолета по време на трансатлантически полет над Дъблин, Ирландия на завръщане от успешни гастроли на Щутгартския балет в САЩ.

Балети на Кранко освен в Щутгарт и Мюнхен се играят в Лондонския Кралски балет, Гранд Опера, Миланската скала, Датския Кралски балет, Болшой театър и много други първокласни трупи. За разпространението на неговите балети се грижи Фонда Джон Кранко. Те строго следят за авторските права и много трудно предоставят лиценз за постановка на неговите балети, извършвани единствено от техни представители – специалисти. През последните години особено нашумя скандала в Болшой театър за премиерата на „Онегин“. Представителите на Фонда категорично настояваха ролята на Татяна на премиерата да танцува младата Олга Смирнова , а не прима балерината Светлана Захарова.

У нас през 70 години на миналия век Щутгартския балет с „Укротяване на опърничавата“ на сцената на Софийската опера откри Дните на културата на Федералната република Германия. Незабравимо преживяване! По късно Мюнхенският балет е гостувал с „Онегин“. Всички споменати по горе балети са заснети в изпълнение на различини компании и са издадени от видеоиздустрията.

Последната новина е, че се очаква отложената поради пандемията премиера на „Онегин“ в Санктпетербургския балетен театър „Леонид Якобсон“! А ние…….???

P.S. „ОНЕГИН“ се казва балета на Кранко, а не „Евгени Онегин“!

СТЕФАН ХРИСТОВ

Този материал се охранява от Закона за авторско право и неговото използване, дори частично е абсолютно забранено!

На снимките: горе – Джон Кранко; долу „Инициали Р.Б.М.Е.“/ Фридеман Фогел -Онегин „Онегин“/ „Онегин“ / „Укротяване на опърничавата“

>