src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Един от най великите хореографи от поколението на Джером Робинс, Ролан Пти, Морис Бежар, Кенет Макмилън.

Роден в Рустенбург, Южноафрикански съюз на 15 август 1927 година. Първоначалното си балетното образование получава в Кейптаун, там прави и първите си хореографски опити. Продължава обучението си Лондон, в тогавашното Училище на Садлърс Уелс Балет. Отрано се отдава на съчинителство, предпочитано пред изпълнителска си кариера. Своята хореографска дейност развива в Садлър Уелс Балет, продължава след неговата официално признаване като Лондонския Кралски балет. Сред многобройните творби от първия му период се открояват „Ананасната Пол“ муз. Съливан/Маккерас, 1951, „Дамата и шутът“ муз. Верди/Маккерас 1954, „Антигона“ муз. Теодоракис 1960. Като гост-хореораф поставя свои творби в Ню Йорк Сити Бале, 1950; Балет Рамбер: Гранд опера, 1955. Той е един от първите западни хореографи, който прави свой авторски спектакъл на „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев на сцената на Театро алла Скала, Милано с участието на Карла Фрачи през 1958, Със своите „Ромео и Жулиета“ той е признат и влиза във висшата лига хореографи. През 1960 поставя „Принцът на пагодите“ муз. Бритън в Балет Щутгарт. Последва покана да оглави компанията като артдиректор от1961. Създава колектив от единомишленици като примата Марсия Хайде, Ричард Крейгън, Биргит Кайл, Егон Мадсен. В балетния свят се заговаря за „чудото Щутгартски балет“ и компанията се превръща в една от лидиращите в Европа и света. От 1968 до 1971 ръководи и Баварския балет в Мюнхен. И до днес тези две компании Щутгартския и Баварския-Мюнхен балет, изградени от неговото творчество са основните пазители на завещаното наследство от великия хореограф.

Джон Кранко е всепризнат класик на ХХ-и век със своите най известни творби. Това са балетите пресъздали сюжети от голямата литература и драматургия. „Онегин“ по Пушкин, с муз. Чайковски/Штолце 1965, „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир, муз. Скарлати/Штолце 1969, щутгартската версия на „Ромео и Жулиета“. Кранко поставя собствени версии на класическите „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. Осъществява и безсюжетни балети: „Инициали:Р.Б.М.Е.“ муз. Брамс, „Концерт за флейта и арфа“ муз. Моцарт. Произведенията на Кранко са наситени с богата и емоционална хореография, майсторско владеене на солови, дуетни и ансамблови танци. Сюжетите са разгърнати танцувално, без отежняване с пантомима, затова неговите балети не приличат на безмълвен театър, а хореографията му достига внушението на словото.

Кранко напуска този свят много рано. Умира на 26 юни 1973 г. над Дъблин, Ирландия в самолета по време на трансатлантическия полет, при завръщането от успешни гастроли на Щутгартския балет в САЩ.

Балети на Кранко освен в Щутгарт и Мюнхен се играят в Лондонския Кралски балет, Гранд Опера, Миланската скала, Датския Кралски балет, Болшой театър и много други първокласни трупи. За разпространението на неговите балети се грижи Фондът Джон Кранко. Те строго следят за авторските права и много трудно предоставят лиценз за постановка на неговите балети, извършвани единствено от техни представители – специалисти. През последните години особено нашумя скандалът в Болшой театър за премиерата на „Онегин“. Представителите на Фонда категорично настояват ролята на Татяна на премиерата да танцува младата Олга Смирнова , а не прима балерината Светлана Захарова.

У нас през 70 години на миналия век Щутгартския балет гостува с „Укротяване на опърничавата“ на сцената на Софийската опера, откривайки Дните на културата на Федералната република Германия. Незабравимо преживяване! По късно в София е гостувал Баварският – Мюнхенски балет с „Онегин“. Всички споменати по горе балети са заснети в изпълнение на различини компании и са издадени от видеоиздустрията.

Последната новина е, че се очаква отложената поради пандемията премиера на „Онегин“ в Санктпетербургския балетен театър „Леонид Якобсон“! А ние…….???

P.S. „ОНЕГИН“ се казва балета на Кранко, а не „Евгений Онегин“!

СТЕФАН ХРИСТОВ

Този материал се охранява от Закона за авторско право и неговото използване, дори частично е абсолютно забранено!

На снимките: горе – Джон Кранко; долу „Инициали Р.Б.М.Е.“/ Фридеман Фогел -Онегин/ „Онегин“ / „Укротяване на опърничавата“

>