src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Любов Егорова, балерина и педагог! Родена на 8 август 1880 г. в Санкт Петербург! Завършила Императорското Театрално училище /днес Академия „Ваганова“/ в класа на великия италиански педагог Енрико Чекети. На випускния концерт Егорова заедно със своите съученици Юлия Седова, Михаил Фокин и Михаил Обухов танцуват в „Па де катр“ специално създаден за тях от Чекети. Притежавала хармонична фигура, с красиви крака и стъпала, с приятно миловидно лице. Постъпва в Императорския балет в Мариинския театър. Притежавала е високо техническо майсторство, придобито в класа на Чекети, но без подчертаване преодоляването на трудните елементи в танца. Продължава да се усъвършенства при Екатерина Вазем, Мария Горшенкова и Анна Йохансон. Репертоарът й включва Одета-Одилия, Аврора Флорина, Раймонда, Аспичия /“Дъщерята на фараона“/, Мирта и Жизел, Пахита, Медора, Цар-Девица. Първа изпълнителка на Франческа да Римини в едноименния балет на Михаил Фокин. Последният спектакъл на Егорова е през януари 1917 г., с „Лебедово езеро“ тя се прощава с петербургската публика. Когато изгрява звездата на Галина Уланова, тя е била сравнявана с Егорова.

През 1918 г. заедно със своя съпруг – княз Никита Трубецкой емигрира във Франция. През 1922 г. се завръща на сцената. Участва в „Руските балети“ на Сергей Дягилев. В епохалната грандиозна постановка на „Спящата красавица“ тя танцува Фея Канарейка и партията на Аврора, редувайки се с Олга Спесивцева и Вера Трефилова. Отзивите са, че поразявала със сложността и съвършенството на своя танц.

През 1923 г. открива Школа в Париж. Авторитетът на Егорова като педагог е изключително висок. Нейни ученици са знаменитости като Жанин Шара, Соланж Шварц, Жорж Скибин, Юлий Алгаров.

Любов Егорова е учителката на Лили Берон и Живко Бисеров. Нейните уроци са били посещавани от Валя Вербева, Вера Николова, Лидия Диамандиева.

СТЕФАН ХРИСТОВ

Любов Егорова – княгиня Трубецкая умира на 92 годишна възраст на 18 август 1972 в Париж.

>