src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Новият балетен сезон 2022/23 започна! У нас, за начало е изненадващата новина от административен и творчески характер. Неочаквано художественият ръководител на Балета на Софийската опера Александър Александров, заемал този пост само един сезон беше освободен. Какви са причините не зная и те не са важни, защото не е тайна за никого, че нещо там отдавна „скърца“. Новият художествен ръководител е примата Марта Петкова, която аз наричам „абсолютната прима балерина на нашия балет“. Ще получи ли необходимата поддръжка и опора от ръководството на Операта, от Министерството на културата, от своите колеги – прими и премиери, педагози и репетитори предстои да видим. Аз съм имал много малък контакт с Марта, но бях поразен от нейната скромност, деликатност и благородство. Проблемите пред Балета на Софийската опера са много. Упорито се говори, че там всичко решава генералният директор, дали е така или не …? За последните десет години преобладават провалените премиери, незначителните хореографи със творения под средно ниво. Балетните премиери за новия сезон са в „заварено положение“. За новото „Лебедово езеро“ са имали някаква надежда, че гостът Елдар Алиев ще възпроизведе популярната редакция на Константин Сергеев от 1950, Но сериозни съмнения предизвиква другата гостенка – Александра Тихомирова от Минск, поканена да разбуди „Изворът на белоногата“ на Александър Райчев. Премиерата от 1978 г. беше лебедовата песен на непрежалимия Богдан Ковачев. Балетът беше красив и поетичен, в него блестяха Красимира Колдамова, Вера Кирова, Калина Богоева, Павлина Гелева. Какъв ще бъде резултатът? И този проект ли ще премине след 2-3 представления в небитието?

На Марта Петкова да пожелаем успех и щастлива звезда в новата дейност, достойни за нейния талант и авторитет.

Балет „Арабеск“ откри своя сезон с тройна премиера. „Триптих“ включваше творбите на трима хореографи – гостът Аршак Галумян и своите Ангелина Гаврилова и Филип Миланов. Безспорен успех е „Море на кризите“ на Галумян. За мое съжаление съм пропуснал неговата първа постановка за „Арабеск“, но го познавам като един от водещите солисти на Щатсбалет Берлин, възхищавал съм се на неговите участия в „Баядерка“ на Алексей Ратмански. „Морето на кризите“ е балет за седем жени, хореографията е сплав между неокласика и модерн, богато нюансирана, предизвикваща у зрителя спектър от асоциации. И едно особено ценно качество на хореографа. Обикновено сме свидетели как хореографите боравещи с модерните техники, използват някакъв общ танцов език за изпълнителите – мъже и жени. Хореографията на Галумян разкри неговото майсторско владеене на женския танц. Съжителството в една вечер с Аршак Галумян е особено задължаващо, но и много полезно за Гаврилова с „Безкрайност“ и Миланов с „Част от…“. Дори Гаврилова прави смел опит да сътвори своята пиеса за четирима мъже. Ръководството на „Арабеск“ трябва да бъде поздравено за настойчивата политика да дава възможност на своите артисти успешно да развиват хореографската си дейност. Бих отправил едно пожелание относно костюмите на „Част от…“. Според мен в твърде много текстил са опаковани танцьорите, сивият цвят се слива с приглушеното осветление и това до голяма степен обезличава хореографията. И трябва да отбележим колективния устрем на компанията „Арабеск“ да съществуват на сцената с всеотдайност и енергия.

В последно време очакваме положителни новини и от извънстоличните компании. Балет Стара Загора под рък. на неуморната Силвия Томова с голямата новина за привличане на познатия кубински виртуозо Хорхе Барани за премиер, който с увлечение дели с колегите си тайните на кубинската школа. Предстоят отговорни гастроли в чужбина. Балет Пловдив под рък. на Мариана Крънчева също откри своя сезон, в очакване сме на премиерните заглавия на известния украински хореограф Раду Поклитару. Очакваме и софийската премиера в НДК на големия успех от миналия сезон „Ана Каренина“ на също известния Лео Муич. Балет Варна е пред нови продължителни чуждестранни гастроли. Балет Русе с раздели със своята дългогодишна солистка и ръководителка Мариана Захариева! Нашите съболезнования! С голям интерес очакваме новини около премиерата на „Козият рог“ на проф. Петър Луканов, един от върховете в българското балетно творчество.

И отново към Столицата. Нов български университет възобновява спектаклите на „Стравински и Шанел“, успешният спектакъл на Маргарита Градечлиева – пионерът, който въведе Системата на Марта Греъм у нас, решен със средствата на танцовия театър.

Ще последства продължение.

Стефан Христов за IDANCENEWS

на снимките: „Море на кризите“; Марта Петкова; Анелия Димитрова „Сънят на Пилат“; „Стравински и Шанел“

>