src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Световният ден на балета, провеждан през месец октомври се превърна в ежегодна традиция. Започнал от Азстралия пропътува със слънцето до бреговете на Куба. Интересно, главозамайващо, поучително (за нас) представлява обширна панорама на голяма част от ежедневието и празниците на балетния живот на планетата. Включени са мастодонтите Болшой театър, Мариинския, Гранд опера, Кралския балет в Лондон, но и компании с по кратка история като балетите на Перм, Екатеринбург, Баварския в Мюнхен и изобщо не мога да изброя всички. Който се интересува да влезе в „дебрите“ на ИНТЕРНЕТ YOUTUBE там може да видите всичко. С 45 минутен филм участва за втори път и нашия Национален балет.

Накратко ще отбележа най интересното за мен. От показаните тренировъчни уроци следва констатацията, че различията между отделните школи са малко, общите тенденции са повече. Всички работят с координация, на вниманието са всички раздели от класическия танц. Особено внимание се обръща на чистотата, правилността, красотата и в най сложните комбинации. Балетните артисти – мъже и жени са подбрани с качества, необходими за професионално израстване, но и външно красиви, елегантни като манекени. И с просто око се вижда, че всички компании са съставени от „деца на разни народи“. Но в тази връзка, относно тренировъчните системи, трябва да кажем, че кубинската школа доста се различава от известните европейски, с това можем да си обясним техните успехи в тази област.

След уроците следват репетициите на текущия и предстоящ репертоар. Известни и все още непознати млади хореографи творят произведения, в които класическата основа взаимодейства с модерни течения и съвременни експерименти.

Нашето участие съдържаше малки интервюта с първите ни артисти, с ръководителите и фрагменти от репетиции и спектакли.

Сезонът 2021/22 започна!

Новините ни дават възможност дори да станем свидетели на премиерите. В щастливо време живеем, макар че тази пандемия е съсипваща. Гранд опера представи премиерата на балета „Червено и черно“, инспириран от едноимения роман на Стендал. Хореограф, либретист, сценография и костюми – Пиер Лакот, който вече е на 89 години., музика е от произведения на Жюл Масне. Московският музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ –“Ромео и Жулиета“ на Прокофиев на режисьора константин Богомолов и младия хореографа Максим Севагин. В Мариинския театър тече подготовката на суперпродукцията „Дъщерята на фараона“, Алексей Ратмански на основата на архивни материали ще съживи за нов живот шедьовъра на Мариус Петипа.

У нас сезонът също започна! Все още сме под впечатлението на голямата победа на Балет Стара Загора – „Сънят на Пилат“. Да благодарим още веднъж на неговите създатели: композитора Стефан Димитров, хореографа Василий Медведев, асистент-хореографа Станислав Фечо, сценографа Павол Юраш, Багодарности за Силвия Томова и Огнян Драганов.

Националният балет със спектакъла на „Жизел“ отбеляза юбилея на проф. Петър Луканов – 90 години! Да му пожелаем здраве и още дълги години да предава своя опит на хореограф и педагог. Впрочем, неочаквано произтече смяна на ръководството там. Новият ръководител е Александър Александров – дългогодишен премиер. Ще се отрази ли тази смяна на репертоарната политика на Националния балет, предстои да видим.

И една тъжна вест. Напусна ни Маргарита Михайлова! Балерина, педагог, критик. Родена във Варна. Ученичка на Живко Бисеров, с музикално образование, тя започва своя професионален път във Варненската опера. Следва Русенската опера, където лично е поканена от Асен Манолов. Следва Музикалния театър в София. Тук тя е една от най красивите балерини – украшение на сцената, с многобройни участия в телевизията. Приключила с изпълнителската си кариера, тя продължи активно да участва в балетния живот у нас. Като критик тя отразяваше всички спектакли в София, Международния конкурс във Варна, творчески портрети на балетни дейци и артисти. Пишеше с ерудиция, с хубав стил, умееше обосновано да хвали и деликатно да посочва слабостите. Марги, почивай в мир и светлина!

СТЕФАН ХРИСТОВ

На снимките: горе – Вадим Мунтагиров премиер на Кралския балет в Лондон; долу – „Червено и черно“ в Гранд опера.

>