src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

ТАНЦОВА МИСТЕРИЯ

Вчера в Националния дворец на културата в София при огромен успех премина световната премиера на балета „Сънят ня Пилат“! Музика Стефан Димитров, хореография Василий Медведев, либрето Яна Темиз, сценография и костюми Павол Юраш, диригент Владимир Бошнаков, асистент-хореограф Станислав Фечо, хормайстор Младен Станев. Балет, хор и оркестър на Старозагорската опера. Старозагорската опера и балет са в центъра на вниманието на меломани, балетомани, културна общественост и обикновени зрители. Виновниците за това са: първо – маестро Огнян Драганов, който обнови оперния репертоар с интересни проекти, много от тях осъществени за първи път от един първокласен колектив. Второ – самият той, авторитетен оперен режисьор привлече за артдиректор за балета известната примабалерина Силвия Томова. Не е тайна, че оперните режисьори не са твърде благосклонни към танцовите прояви в поверената им институция. Тук случая не е такъв. Защото той направи точния избор на точния човек, в подходящото време, за голямата цел да се изгради наново балетен състав, като равностоен събрат на голямата сестра- операта. Силвия Томова за пет години успя да организира компания от млади балетни артисти, достойни да изпълняват репертоар, умно сбалансиран от класически и съвременни произведения от наши и чужди хореографи. Днес тази компания наброява 55 артисти, представляващи България, Италия, Гърция, Албания, Португалия, дори от далечните Япония и Мексико.

Но да се върнем към вчерашния експлозивен спектакъл. Стефан Димитров, известният наш композитор на поп и филмова музика, изненадващо е създал симфонично произведение от голяма форма. Аз не съм специалист в тази сфера, но трябва да призная, че композиторът възроди една позабравена традиция. Почти всички български композитори, сред тях Владигеров, Големинов, Райчев, Кюркчийски са сътворили музика, специално написана за балет. В динамиката на партитурата на Димитров, блестящо оркестрирана, в равностойното изпълнение на оркестъра под управление на Владимир Бошнаков, дискретно се долавя така необходимото за сценично превъплотяване понятие – дансантност.

А да оживее на сцената едно музикално произведение е необходима успешна хореографска реализация. Силвия Томова е успяла да привлече Василий Медведев, един от най плодовитите съвременни руски хореографи, чиито разностранни творчески интереси се простират от стилистически възпроизведени за нов живот известни класически балети, възкресяване на забравени заглавия до създаване на нови авторски произведения. Медведев е Майстор с голяма буква, професионалист от висока класа, владеещ умението да композира солови и ансамблови номера, еднакво владеещ спецификата на сценичния женски и мъжки танц. Медведев изповядва за основа класическата система, но именно от нея черпи свободата да разширява и използва разнообразна танцова реч. В „Сънят на Пилат“ Медведев е внесъл концепция за музикалната драматургия, изградил е балет впечатляващ със съчетанието на мащабност и лириката в отношение на главните герои, с обрисуване на галерията от различни персонажи. Балетът има точно определение „танцова мистерия“. Всъщност това са няколко мистерии, всяка отличаваща се и многообразна.

Сценографията и костюмите, осветлението! Отдавна не сме виждали на наша сцена (може би аз съм пропуснал) такова богатство на тези толкова важни компоненти за един сюжетен балетен спектакъл.

Изпълнителите! Бих казал – настървени за танц! Колектив обхванат от жажда да отдадат най доброто, на което са способни. Ясно се вижда, че е извършена огромна работа за този внушителен резултат. Явно асистент-хореографът Станислав Фечо, също голям професионалист. За съжаление може би ще сгреша имената на главните изпълнители, ще пропусна някои от тях. Всеки един от тях, начело с великолепната Анелия Димитрова, Федерико Пинто, Томоки Ишиго, Адрриан Марсело Молина, Фиорди Лоха заслужават комплименти за своите чудесни образи.

Ако бях видял „Сънят на Пилат“ на запис, не бих повярвал, че това може да е българска компания.

И като човек, имащ отношение към това изкуство –ТАНЦ си позволявам да призная следното. Често след видян от мен балетен/танцов спектакъл си казвам „втори път няма да има“. Понякога си казвам „защо си загуби времето?“! След вчерашната премиера имам желанието отново да видя „Сънят на Пилат!

СТЕФАН ХРИСТОВ

>