src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

АМЕРИКАНСКА ПРИМА БАЛЕРИНА АСОЛУТА

16 август 1945, Цинцинати САЩ

Първите уроци по балет получава в родния си град.Следващият етап е постигане на върховното майсторство в Училището на американския балет ( официалното у-ще на Ню Йорк Сити Балет). От 1961 е водеща балерина в тази компания. 4 сезона е прима в „Балет ХХ-и век“ на Морис Бежар. През 1975 се завръща в Ню Йорк Сити Б., и танцува до 1989.

Идеалната балерина, достойна за гения на великия хореограф Баланчин. За нея той сътворява „Дон Кихот“ муз. Набоков, в него той сам изпълнява ролята главната роля; „Шакона“ муз. Глук, „Циганката“ муз. Равел, много и много други до последната си лебедова песен „Моцартиана“ муз. Чайковски. В репертоара на Фарел са и партии в балетите на Джером Робинс. Като балерина в „Балет ХХ-и век“ усвоява и необичайния за нея стил на Бежар. Свидетелство за това е заснетия филм-балет „Ромео и Жулиета“ муз. Берлиоз с Хорхе Дон.

С Фарел са заснети няколко нейни участия в балетите на Баланчин. Навсякъде тя е възхитителна и неотразима.

Не е тайна, че нейният Пигмалион, т.е. Баланчин е бил сериозно увлечен по своята Галатея, въпреки разликата между тях от 41 години. Той се развежда и с четвъртата си официална съпруга, но Фарел предпочита своя колега Пол Мехия и сменят нюйоркския си адрес с Брюксел в компанията „Балет 20. век“ на Морис Бежар.

Фарел завладява със своя собствен индивидуален стил и майсторство. Необикновено красива, с изваяна женствена фигура, перфектна техника и магнетично присъствие, винаги непредвидимо различна във всяка партия. Нейни партньори са били Жак Д,Амбуаз, Едуард Вилела, Питър Мартинс, Михаил Баришников, Иб Андерсен, Хорхе Дон.

След сценичната си кариера се отдава на педагогическо-репетиторска дейност, специалист по Баланчиновия репертоар. Работи с най големите компании по света. Няколко сезона ръководи собствена балетна група, в която участват и българите Момчил Младенов и Виолета Ангелова.

P.S. Да призная, че ако ми поставят въпрос да назова 5 мои любими балерини, едната ще бъде Фарел, ако е за 3 балерини, пак едната от тях ще е тя, ако ми кажат – „назови само една!“ отговорът ще бъде същият!

СТЕФАН ХРИСТОВ

Този материал е защитен от Закона за авторско право и неговото използване дори частично е абсолютно забранено!

На снимките: горе Сюзан Фарел; долу: С. Фарел „Циганката“; С. Фарел; С. Фарел „Моцартиана“; С. Фарел и Едуард Вилела „Бугаку“

>