src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

В навечерието сме на МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТАНЦА! Решението тази дата, рожденият ден на реформатора на танцовото изкуство Жан-Жорж Новер да се превърне в този празник, по инициатива на руския балетен деец Пьотр Гусев е взето на сесия на Международния танцов комитет към ЮНЕСКО през 1982 г., състояла се в София!

Нашият сайт стартира през януари 2020 г., по това време светът очакваше с тревога неизвестността от смъртоносната болест. Изживяхме този ужас, привикнахме с него и сега ни връхлетя нов, още по голям кошмар. В 21-и век в центъра на Европа, Русия разпали чудовищна война срещу свободна и независима държава, по волята на един обезумял престъпен диктатор. Путин опозори един велик народ, опозори славата на една държава сразила фашизма. Но, той не е сам, той има поддръжници, дори сред обикновените хора, заблудени от фалшива идеология.

Някой ще каже, какво бъркаш културата с политика! Не е нормално да се правиш, че си извън реалността. Руската култура вече понася пораженията. Пораженията са засегнали и ще засегнат развитието на руския балет. Анулирани са двете очаквани с огромен интерес премиери на знаменития Алексей Ратмански. Това са „Изкуството на фугата“ по музика на Й. С. Бах в Болшой театър и историческата реконструкция на шедьовъра на Петипа „Дъщерята на Фараона“ в Мариинския театър. Редица чужди артисти се завърнаха в своите страни, Лоран Илер, Якопо Тиси, Дейвид Соарес, Ксандер Париш, Гавриел Хайне, украинските Анастасия и Денис Матвиенко. Това е една малка частица и то само от балетната гилдия. Напусна Болшой театр и примабалерината Олга Смирнова. В репертоара на театрите в Москва, Санкт Петербург, Перм, Екатеринбург, Новосибирск са произведенията на големи чужди хореографи,отказващи да сътрудничат с руската страна. Отменени са всички гастроли, било индивидуални, било цели трупи. Русия ще се превърне в изолирана държава от цивилизования свят.

Но, да оставим засега тези мрачни хроники.

Какво става у нас в областта на танцовата политика? Балетът на Софийската опера, величаещ се като Национален е с ново ръководство. Александър Александров е новият артдиректор. Очаква се отлаганата с две години премиера на балета „1001 нощ“. Следваща премиера ще бъде отново „Нощ“, но този път „Лятна в сън“. А датата 29 април ще бъде отбелязана с оперен спектакъл?! Балет „Арабеск“ с премиерата на „Ефектът Галатея“ отбеляза 60 годишния юбилей на своята дългогодишна артдиректорка Боряна Сечанова. В края на май ще сме свидетели на традиционното гостуване на Балета на Стара Загора, този път със „Спящата красавица“ с участието на Денис Черевичко – премиер на Държавния балет на Виена в ролята на Принц Дезире, а в ролята на Фея Карабос ще видим Силвия Томова – артдиректорка на компанията. Вероятно примерът на Балет Стара Загора в търсене на собствена идентичност е заразителен. Балетът на Пловдив готви две големи изненади, но засега нямам право да ги разкрия.

Продължава неизвестността, в която потъна Варненският балетен конкурс, състоял се за последен път през 2018 година. Каква позиция ще заеме инфантилно дяволитият министър на културата Наско ще очакваме с интерес и нетърпение.

Засега ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Ще продължим…

>