src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

БАЛЕТНА ВАРНА – ГОРДОСТ И БОЛКА

КЪМ НОВИЯ БАЛЕТЕН СЕЗОН 2020-21

Тъжна прелюдия към новия сезон станаха двете скръбни новини. В София отлетя към звездите Милена Симеонова, последва я в Месина, Италия и Цвета Джумалиева. Мир и покой!

Примирихме се с новата страховита реалност -Ковид19, но животът продължава. Сезонът започна. Какво да очакваме? Отложените премиери: „Хиляда и една нощ“ в София, „Спящата красавица“ и серията с творенията на българските хореографи в Стара Загора, новите премиери на „Арабеск“, плахите обещания от Музикалния театър. С нетърпение очакваме вестите от Москва, в Болшой театър ще се представи Димо Милев със своя интересен и обещаващ проект. Кинокомплексите ще ни предоставят ли отново спектаклите на Лондонския Кралски балет и Болшой театър? Аз още живея под впечатление на „Жизел“ в авторската интерпретация на Алексей Ратмански.

И тревожното мълчание около сагата с Варненския балетен конкурс. Отлагането, поради финансови затруднения беше помрачено от световната пандемия. И 2021 г. ще се окаже ли мъртва за провеждането на конкурса? Това може да означава КРАЙ! Ако организаторите, те са и собственици на конкурса имат идея той да се проведе следващото лято, това трябваше да бъде разгласено. Защото подготовката на един бъдещ състезател за конкурсните битки е поне в срок от една предварителна година. Редовният Московски конкурс, който ще се проведе през юни 2021 е вече обявен. Доколкото имам информация отложения поради пандемията Конкурс в Хелзинки, Финландия също с потвърдено провеждане следващата година.

Каквито и реформи, нови преобразования да се предприемат за оцеляването на Варненския конкурс, според моето скромно мнение без участието на държавата в лицето на Министерството на културата и Общината на града-домакин не могат да се реализират. За да не загасне огъня на Варненския балетен конкурс, следващата 2021 година може да се проведе Международен фестивал на камерни балетни и танцови форми, или Фестивал на представителите на различни балетни академии, или други идеи. Огънят трябва да гори!

На всички обичащи балета и танца, на добър час през новия сезон и щастливи мигове в съприкосновение с голямото изкуство!

СТЕФАН ХРИСТОВ

>