src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Видеозаписът на „Баядерка“ на Софийската опера ни ощастливи в тези смразяващи от ужас дни с възможността да станем свидетели на голямото изкуство на Марта Петкова в една от най сложните партии в класическия репертоар. Истински красива балерина, с овладяна техника, с прецизност към най малките детайли в танца, музикалност, и с рядко срещаната естествена аристократичност. Нейната интерпретация на ролята е белязана с много вкус, без излишна актьорска афектация, но ясно разграничаваща линията на образа, от свещенодействието до греховната любов. И диаметрално противоположната партия на prima ballerina assoluta в класическата картина на „Сенките“, изпълнена блестящо.

Въпрос към ръководството на Софийската опера, отговор не чакам. Имайки балерина от такъв ранг, репертоарът трябва да се изгражда с оглед на достойни за нея заглавия. Впрочем, в състава на нашия Национален балет има много добри солисти, заслужаващи роли от репертоар, разширяващ обхвата на различни стиловe. Да помечтаем! „Онегин“ на Джон Кранко! С Марта Петкова и Катерина Петрова – Татяна, Боряна Петрова – Олга, Емил Йорданов и Никола Хаджитанев –Онегин, Цецо Иванов – Ленски, Росен Канев – Княз Гремин.

Няколко думи за спектакъла. Кимин Ким с феноменална техника на границата на човешките възможности, но и толкова. За нашите солисти, комплименти за Росен Канев, за Джон Абенанти в Дивашкия танц, Боряна Петрова и Кристина Чочанова – вариации в „Сенките“, и другата изпълнителка, която не зная по име.

Двете солистки от „Джампе“, 2 -те четворки от Второ действие, изпълнителките от „Ману“, 8 мъже от Дивашкия танц и Солистката! Но имаше и изпълнители, които не са за показ! Съжалявам! И необходим е кантар за голяма част от женския кордебалет.

>