src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Международният балетен конкурс – Варна е създаден през 1964 г. Това е първото професионално международно балетно състезание в света. По този повод световноизвестният Серж Лифар обновил френския балет казва: „Варненският конкурс е уникално събитие в историята на балета, събитие от огромно значение…“. И големият английски балетен критик Арнолд Хаскел добави: „Конкурсът за балет във Варна е забележителен пример за сътрудничество и приятелство, на високи професионални изисквания. В България е създадена забележителна творческа атмосфера и перфектна организация. Може да се говори за „духът на Варна“ по отношение на балета в международен мащаб. Да живее „духът на Варна!“.

Ключови фрази в многобройните изявления на членовете на Международното жури, за които критиците казаха, че за първи път толкова много балетни звезди са били събрани на едно място са: „България е малка страна с голяма инициатива“, „ страхотна и полезна работа “, “ създават се условия за пълно изява на младите таланти “.
Още с първото си издание Конкурсът отбеляза впечатляващ успех, както като организация, така и като артистични постижения. Международното жури под председателството на великата балерина на 20-ти век Галина Уланова включва високо компетентни балетни специалисти. „Гран при Варна“ беше присъдено на Владимир Василиев, и до днес единственият носител на тази най висока награда. Така е започнат нов етап в развитието на международното сътрудничество в областта на балетното изкуство – широк обмен за запазване и разпространение, както на класическия балет, така и на артистичните тенденции в съвременния танц. И на първо място благородната грижа за откриване и популяризиране на световните балетни таланти.
Години по-късно по модела на Варненския конкурс са учредени подобни състезания в Москва, Санкт Петербург, Перм и Сочи в Русия, Джаксън и Ню Йорк в САЩ, Осака и Нагоя в Япония, Париж, Лозана и Улгат във Франция, Хелзинки, Будапеща, Люксембург, Киев, Шанхай и Прага и др.

В бързия растеж на тези събития обаче „Варненският балетен конкурс“, справедливо наречен от английския балетен критик Джон Грегъри като заглавие на издадената от него книга „Варненска балетна олимпиада“, запази не само предимството си на основател, но и привилегията да бъде с най-висок престиж и популярност. В продължение на 56 години, неговите 28 издания записаха най-голям брой състезатели от над 40 страни.
Безспорният авторитет на това изключително културно събитие се основава на няколко основни отличителни фактора:

– широко членство в международното жури, състоящо от емблематични световни балетни фигури от редица държави;
– високопрофесионална конкурсна програма. По сложност и обем определено превишаваща изискванията на подобни събития в другите страни. Конкурсната програма се състои от три произведения на класическата хореография и две произведения на съвременната хореография. Това дава шанс за пълно, всеобхватно и креативно показване на танцьорите чрез различни стилистични и артистични задачи.
Старшите участници и юношите се оценяват индивидуално и се присъждат отделни награди. Полагат се максимални усилия за осигуряване на адекватни репетиции в специално оборудвани за целта зали и на сцената на театъра на открито.
Специално внимание се обръща на работата на Международното жури. Само във Варна, наред с всички останали конкурси, се осъществява пълна компютъризация на гласуването. Всеки член на международното жури дава съответната оценка веднага след представянето на танцьора. Чрез специално устройство маркировката се въвежда с уникален код в компютъра на журито без намеса на оператор или посредник. Прилага се математическа система за предотвратяване на екстремни лични мнения за въздействие върху оценките на състезателите.
Разходите за престой на състезателите и техните партньори – хотел и издръжка (за предстоящото състезание след първия кръг) се поемат от организаторите. За престижа си красноречив факт е, че почти всички най-ярките звезди на световния балет през последните три десетилетия са получили първото си международно признание като лауреати на варненския конкурс. Достатъчно е да споменем такива блестящи имена като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Ева Евдокимова, Михаил Баришников, Наталия Бесмертнова, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Анес Летестю, Йоко Моришита, Мартин Ван Хамел, Евелин Харт, Лойпа Араухо, Владимир Малахов, Фернандо Бухoнес, Maксимилиано Гера и т.н.

Силно популярна е дефиницията на френската преса, че „всеки танцьор, награден във Варна, вече има гарантиран просперитет в професионалния балет. Дори и тези, които не са наградени, при завръщането си от Варна, вече са значително по-популярни в собствените си страни. По време на състезанието се провеждат и съпътстващи мероприятия, сред които традиционната „Международна лятна балетна академия“ с часове по класически балет, съвременни техники и джаз. Поканени са световноизвестни педагози от Франция, Великобритания, Русия, Дания, САЩ, Холандия и др. Редовните международни теоретични конференции също имат определено значение. На тези престижни форуми широко се дискутират различни въпроси от класическата и съвременната хореография.

IDANCENEWS по информация от различни източници

ВИЖТЕ ВТОРА ЧАСТ ОТ „МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ВАРНА“

на снимките: горе – Летният театър във Варна; долу – златните лауреати от Първия конкурс: Вера Кирова – първата българска носителка на златен медал; Екатерина Максимова и Владимир Василиев – единственият носител на Голямата награда; Алла Сизова

>