src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Полина Семионова е родена през 1984 година и израства в Москва, Русия. Тя посещава балетна школа заедно с по-големия си брат Дмитрий Семионов, който сега е главен танцьор в Staatsballett Berlin. Учейки в балетната школа „Болшой“ в Москва, тя печели награди от най-добрите балетни конкурси и включително златен медал на Московския международен балетен конкурс 2001 г., първа награда на балетния конкурс „Ваганова-При“ в Санкт Петербург 2002 г. и младша награда на Международния балетен конкурс Нагоя (Япония) 2002 г.

Завършвайки през 2002 г., Семионова се присъединява към Държавния балет в Берлин като главен по покана на своя художествен ръководител Владимир Малахов, като става най-младият директор в историята на компанията на 18 години. Тя обикаля Япония като партньор на Малахов, причината той я бяха поканили да бъде главен в компанията. Той й даде главните роли в „Лешникотрошачката“ и „La Bayadère“ през първия й сезон, следвайки ролята на Татяна в „Онегин“, която стана любимата й роля. През 2003 г., на 19-годишна възраст, Семионова се изявява с английския национален балет в Лебедово езеро, като получава одобрителни отзиви от английски критици. На следващата година тя се присъединява към балет в Калифорния в продукцията им на „Спящата красавица“, като отново впечатлява критиците, въпреки че те нарекоха разочароващия цялостен балет.

Появата в музикалния клип на Херберт Грьонемайер от 2003 г. „Демо (Letzter Tag)“, който по-късно беше качен в YouTube, я привлече на вниманието както на танцовата общност, така и на широката публика. Семионова е един от представените артисти на DVD на EuroArts „Божествени танцьори живеят от Прага“, в който танцува па-де-де от балет „Манон“.

През 2009 г. Полина участва с държавния балет в Берлин, в който хореографира с Владимир Малахов.

През 2012 г., след конфликт с Малахов, тя се премества в Ню Йорк и става главна танцьорка в Американския балетен театър. През същата година тя се появява във филма на Брайън де Палма „Страстта“ като балерина. През 2013 г. е обявена за професор в Берлинската държавна балетна школа. През 2014 г. тя се завърна в Берлин Staatsballett със своето завръщане, което беше емблематичното Болеро на Морис Бежарт.

на снимките Полина Семионова: горе – в „Баядерка“ реконструкция Алексей Ратмански, Щатсбалет Берлин

>