src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

20 юни 1927, София, България – 4 февруари 2001, Сан Диего, САЩ

Една от най знаменитите балерини от втората половина на 20. век! Нейното име се среща във всички авторитетни книжни издания в Западна Европа и Америка, посветени на балетното изкуство.

Нейното истинско име е Софи Аройо. Родена в София, тя от петгодишна започва да взема уроци по балет и пиано. Учи в Школата на патриарха на Българския балет Анастас Петров и още ненавършила 8 години танцува своята първа солова партия в балета „Зелената флейта“ на балетмайсторката Лидия Вълкова–Бешевич на сцената на софийската опера. Успехът на малката чудо-балерина е отбелязан от критиката. Според някои сведения Софи взема уроци и при голямата педагожка Анна Воробьова, която посъветвала родителите да се установят в Париж, където дъщеря им ще получи подходящо за таланта си развитие. Бащата продава своята скъпа филателна колекция и семейство Аройо се прощава с България. Във френската столица Софи постъпва в знаменита школа на великата примабалерина от Петербургския Императорски балет Олга Преображенская, школата, от която са излетяли към световните балетни сцени мнозина от балетните знаменитости.

Но настъпват драматични дни за семейство Аройо, Европа е във военната катастрофа на хитлеристките пълчища. Започват жестоките гонения на лица с еврейски произход. По чудо Софи се спасява и намира спасение в Лондон, където продължава своето професионално усъвършенстване. Приема артистичното име – Соня Арова. нейната легендарна кариера започва в Интернационалния балет на Мона Инглезби. Следват най реномираните компании: Оригиналния руски балет, Лондонския Фестивал балет, Балета на Маркиз де Куевас, Балета във Вашингтон, Американския балетен театър, Лондонския Кралски балет, танцува в Япония, Австралия. Продължително време неин партньор е великият датски балетист Ерик Брун, с когото Арова е била свързана и в живота. Още един он най великите балетисти танцува с нея. След прецизния и рафиниран Брун, това е неубозданият и експлозивен Рудолф Нуреев. С Арова той прави своя дебют в САЩ, с нея той танцува и в Лондонския Кралски балет. Арова, Брун и Нуреев се обединяват с една също прочута балерина – Розела Хайтауер и техният квартет обикаля света с концертна програма. Нуреев е ценял Арова и като балерина, и като истински приятел. Нейният репертоар включва главните партии от големите класически балети, от балетите на съвременните хореографи. Блестяща виртуозна техника, ярко сценично присъствие, рядко срещани балетни данни са отличителните черти на нейния сценичен облик.

От 1965 неин съпруг и партньор е норвежският балетист Тор Сютовски. От 1966 до 1970 тя е артдиректор на Норвежския Национален балет. Следва нейната лидерска и педагогическа роля в компаниите и студиите в Сан Диего, Алабама, в Калифорнийския балет в САЩ. Преподава в Европа и Адстралия. Арова има дъщеря Ариан от Сютовски.

Арова умира през 2001 година от рак на панкреаса.

Да се върнем към началото на нашата статия, към голямото международно признание на Соня Арова, към нейното видно място в пантеона на великите балетни звезди. Във всички нейни биографии е посочено, че тя е от българска националност и за първи неин учител е назован Анастас Петров. В своите американски адреси тя винаги е била готова да приема български младежи за балетно обучение.

Името на Арова в голямата руско-съветска енциклопедия „Балет“ изд. 1981 няма да намерите. Вероятно нейните връзки с „беглеца“ Нуреев са причина за това. Името на Арова и у нас беше дълго време премълчавано. Тя никога не беше поканена да посети своята Родина, никога не беше поканена да вземе участие в журито или просто като гост на Варненския балетен конкурс!

За наше щастие има запазени някои безценни кадри с изпълнения на Арова и Брун, свидетелства за нейния необикновен талант.

Стефан Христов

Този материал е защитен от Закона за авторско право и неговото използване дори частично е абсолютно забранено!

На снимките: горе – Арова в „Люляковата градина“ хор- Антони Тюдор; следва –малката Софи Аройо на коленете на своя учител Анастас Петров, високо момиче в дясно еголямятя българска балерина Лили Берон; долу: соня Арова и Тор Сютовски; Арова в „Лебедово езеро“; Арова и рудолф Нуреев в „Лебедово езеро“.

>