src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/reading-time/2.0.0/readingTime.min.js"

Казват, че всяка злина носи и малко добро. Пандемията стана повод да станем свидетели на изобилието от балетни спектакли, излъчени онлайн.
От световните центрове на танца до по малки и скромни компании. Една разгърната гигантска панорама, в която причудливо се преплитат и класика, и модерни течения, и съвременни тенденции. Дори недостижимият, манастирски затворен Ню Йорк Сити балет започна редовно споделяне на своите богатства, завещани от двамата гении Джордж Баланчин и Джером Робинс, и от новата смяна хореографи. Впрочем Баланчин и Робинс са завладяли и сцените на стария континент. Станахме свидетели на фантастичното представяне на Датския Кралски балет със „Балът на кралицата“ (Баланчин/ Верди), Московският музикален театър със „Серенада“ (Баланчин/Чайковски), Балетът на Гранд опера защити своята висока класа с Омаж на Джером Робинс „Fancy Free“ (Бърнстейн), „Сюита танци“ (Бах), „Следобедът на един фавън“ (Дебюси) и „Глас пиеси“ (Филип Глас). Робинсовите „Годишните времена“ (Верди) като реверанс към класическия танц и остороумния „Концертът“ Шопен ни показа Пермският балет. Гуруто на европейския танцов модернизъм Матс Ек се представи с потресаващия пореден свой опус – вечната история на „Жулиета и Ромео“ (Чайковски). Да не пропуснем и спектаклите на Болшой театър, Мариинския, Английския Национален, Нидерландския Национален, все балетни компании от висшата лига. Гръцкият национален балет ни представи своето необикновено модернистично „Лебедово езеро“ на Константинос Ригос.. И ще завърша с „Пролет в Апалачите“ (Копланд) на великата Марта Греъм, променила съдбата на танца на 20. век.

Драги приятели! Вие също сте проследили различни прояви на този балетен бум-онлайн. Приканваме ви да споделите вашите впечатления, вашите преживявания, симпатии или разочарования. Особено ценно на този фон да преценим къде сме ние – според излъчените представления на нашия Национален балет, Балета на Стара Загора, Балет „Арабеск“! А и не само от излъчените онлайн. Какво бихте искали да видите на българска сцена, да си спомним за нашите първи и не само първи балетни артисти от всички български балетни състави. Бъдете смели, отзивчиви, изпълнени с любов, макар че понякога любовта е ревнива.

Щастлив празник, скорошно избавление от пандемията! Пандемията ще отмине. ТАНЦЪТ Е ВЕЧЕН!

От екипа на idancenews

на снимките долу“ „Серенада“ и Тейлър Стенли в „Аполо“, ню Йорк сити балет

>